Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2010 08:09 - Възкресение
Автор: isushristos Категория: Други   
Прочетен: 5309 Коментари: 0 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



Най-значителният знак, че Исус е това, за което се представя, т.е. Син на Бог, е възкресението Му от мъртвите (Римляни 1:4). Това е въпрос с огромно значение: Наистина ли се е случило? Дали историята за възкресението не е едно голямо изключение на иначе “тъжния край на човешкия живот?”

image

Много хора смятат възкресението за едно от най-сигурните събития в историята на човечеството. Философски дебат по въпроса “Исус наистина ли е възкръснал от смъртта?” се е състоял наскоро между световно известния атеист-философ д-р Антъни Флу, и учения-класик по Новия Завет и християнин, д-р Гари Хабермас. Група от 5 философи от елитни университети отсъдили резултата. А какъв бил той? Четири гласа за Хабермас, един въздържал се и нито един за Флу. Флу се бил оттеглил във философска софистика, като отбягвал общопризнатите исторически факти, цитирани от д-р Хабермас.

image

Дванайсетте общопризнати исторически факти

Тези факти (на Хабермас) включват:
 
1. Исус е умрял поради физическите мъчения и болки от разпъването на кръст.
2. Исус е бил погребан.
3. Смъртта на Исус накарала Неговите ученици да се отчаят и да изгубят всякаква надежда.
4. Много учени твърдят, че гробът на Исус е бил открит празен само няколко дни след Неговото погребение.
5. В този момент учениците имали реални преживявания, за които те твърдо вярвали, че са преживявания с възкръсналия Исус.
6. Учениците се превърнали от изпълнени със съмнение хора, които се страхували да се отъждествят с Исус, в смели оповестители на Неговата смърт и възкресение, дори готови да умрат за своята вяра.
7. Възкресението е било централна тема в техните проповеди.
8. Възкресението е било провъзгласено в Иерусалим, където се и намирал празният гроб на Исус. Като резултат…
9. Църквата била създадена и растяла…
10. … с неделята като ден за поклонение.
11. Възкресението накарало Яков, скептичния брат на Исус, да повярва и да бъде покръстен.
12. Възкресението накарало Павел, един от най-големите гонители на християните, да повярва и да бъде покръстен.

image 
 
Толкова значително е било това събитие през първи век, че неговият ефект е обяснен като “разширяващ се кръг от вълни,” причинени от “камък, потопяващ се в басейн от история.” А ето и един от най- странните поврати в историята на човечеството: съобщение за мъртъв “престъпник” (I Коринтияни 1:23) е станало “добрата новина.” Също толкова учудващи били промените, обхванали цялата империя, които последвали оповестяването на “добрата новина.” Силата на това съобщение била в убеждението, че същият този Исус, който умрял на кръста, бил отново жив. Тези факти са признати дори и от общоизвестни скептици.
 
image

Историята за възкресението, разбира се е имала своите критици още от самото начало. От споменатите в Матей 28:11-сл. пазачи, та чак до днешно време, са правени опити да се докаже, че Неговото възкресение не е било действително. Всеки нов опит обаче е още по-погрешен от предишните и е също така неуспешен да обясни поредицата от неоспорими факти.

image

image





Тагове:   религия,


Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: isushristos
Категория: Други
Прочетен: 88780
Постинги: 9
Коментари: 29
Гласове: 651
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930