Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2013 17:00 - Черноморски сияния
Автор: breeze Категория: Други   
Прочетен: 2328 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 09.02.2014 19:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Има ги! Дори са по-красиви от северните сияния, които също съм виждал над себе си. Но родните, единствените черноморски сияния са най-хубави! Те понякога са съвсем близко до нас, можете да ги погалите, можете да си поиграете с тях, те идват към вас, или бягат от вас, могат да се превръщат в златно кълбо, река, в залп от стрели, или сияещ облак в морските дълбини и са винаги различни. За първи път видях сияещи черноморски частици още като дете. В тъмнината преди разсъмване майка ми сложи няколко яйчица в торбичката ми и аз се запътих между многобройните смълчани пясачни дюни към северният плаж. Там рибарите заграждаха с дълга мрежа част от морето, подреждаха се в две редици завързани за въже и изтегляха в такт мрежите. Ако имаше риба, заменяхме я с яйца, сланинка или пресен чесън от градината. Мрежите вече бяха изтеглени, и тогава за първи път видях вълничките как изкарват на брега светещи частици, с големината на светулки. Опитах се да ги пипна, но те бързо изчезваха.
Вече като юноша баща ми ме взе със себе си на нощен риболов. Бях на кормилото, а той наблюдаваше морето, изправен отпред на лодката. Изведнъж виждам пред нас във водата голямо огнено петно. Лодката се приближаваше, а петното ставаше все по-ярко и голямо. Изненадата ми беше безкрайна, баща ми ръкомахаше и викаше нещо, но от звука на мотора нищо не се разбираше, а "златото" сякаш оживя и започна да се отдалечава плавно, като летяща извънземна чиния.
Въпреки че вече знаех какво е това, още веднъж изпитах подобна изненада.
В ранна утрин пускам отново мрежите близо до Маслен нос. Водите тук са дълбоки и прекрасни за риболов. Почаках около половин час и изведнъж виждам от стотина метра към лодката да идва огнено торпедо, което оставяше след себе си дълга,подобно на падаща звезда права следа. Малко се сепнах, а "торпедото" не спира. В момента в който трябваше да се удори в лодката, то рязко смени посоката.
Въздъхнах облекчено. Оказа се делфин.
Иска ми се да обясня някои от различните начини на черноморски риболов.

  Първо: На "узакма" - Прави се при зори или когато има Луна и ясно нощно небе. Пускат се мрежите в права линия, после рибаря завързва лодката към мрежите, пали се цигара и започват сладки приказки. След около час мрежите се изваждат. Рибата е според очите, ако са широко отворени, има риба, ако са присвити, няма, затова когато правите узакма, отваряйте добре очите. Не вашите, очите на мрежите.
Надявам се че знаете как се отварят "очи" на рибарска мрежа.

  Второ: На "сляпа воля" - Казва се сляпа, защото се прави на "развалени води". А водите са развалени когато на небето има Луна и звезди, тогава мрежите във водата стават невидими за рибки и дори и русалки. 

 Трето:  - На "златни рибки" - Това е най - емоционалния риболов. Прави се при пълна небесна и крайбрежна тъмнина. Тогава всичко което се движи в черно море, сякаш се позлатява, а рибата дори и да е събрана в пасаж на едно място, цялото кълбо грее със светлина на изгряващото слънце. Движещо се или не, това златно кълбо се преследва от рибарите, загражда се  с мрежите и в заградения кръг се пуска силна светлина. Най - стряскаща за рибата е светлината от сигнална ракета. Получава се вулкан от светлина във водата. Рибата се разпръсква ужасена в залп от искрящи стрели във всички посоки и попада там, от където се е опитвала да избяга.

От доста време рибарите не са хващали риба и на кея цари леко отчаяние. Есенен  паламуд (през пролетта се нарича (циганка), се виждаше вечер, но винаги се криеше край скалите на Маслен, а това не ни позволяваше да го молараме, т.е. да го заградим в движение с мрежите си. И представете си каква суматоха става, стотина пръснати риби да разиграват двадесетина лодки събрани в малък залив. Движим се в пълен мрак, разминаваме се на метри, а ловната страст така ни е завладяла, че сме готови за две риби да рискуваме живота си. Понякога се чуват крясъци като: " Ей, къде караш бе, не виждаш ли, ще ме удариш" .След няколко неуспешни нощи, мен обаче ме прихванаха "Карастанчовите", и направих отново нестандартното. Разделих дълбочината на мрежите си на половина. Вместо на 300, те останаха на 150 очи. Видях леки усмивки в някои колеги, но мрежите са си мои, нали ? И така, следващата нощ сме отново в заливчето в което "Крокодила", (опасна скала до брега на Маслен нос"), се спотайва в ноща предупредително. Пътуваме в мрак, и щом видя дори и два поламуда се провиквам, "Мола"! Колегата пуска веднага шамандурката и за минути кръгът от мрежи е готов. Пускаме и лампа към дъното на морето и разклащайки я, се опитваме да уплашим колкото се може повече рибата. Колегите преминават край нас с големите каици (лодки), и недоумяват какво става, как е възможно те с по-добрата си техника да не виждат риба, а ние да я молараме. И са прави, за две риби да рискуваш скъпи мрежи, не си струва.  След изгрева на слънцето се прибрахме на кея с две каси паламуд, а някои от колегите нямаха и по рибка. "Обрахме" точките с колегата и отново се прибрахме при най-хубавото място на света, топлината на дома. Никой от колегите обаче не посмя да си отреже мрежите.
Да, но аз сякаш съм знаел, че ще се случи и другото чудо. И то се случи.

Морски утрини!
Поканвам приятел на риболов. Беше слаб, висок и с дълги ръце, идеални качества за теглене на мрежи. Пускаме мрежите на сляпа воля точно срещу плажа на с. Китен. Не далеч от нас има подводна скала, която при преминаване на вълна през нея показва заканително гръб. Но когато облак скриеше луната, този "гръб" заприличваше на устата на бълваща огън ламя. Колегата беше задрямал, а аз си мисля дали течението не ни носи точно към скалата. По едно време от към скалата сякаш тръгна огън по водата към нас. Не, не сънувам, ламята приближава бавно, превръща се в река, вече е на метър от лодката, истинска е...Поспря, сякаш се изненада от нас, но жарта след нея я притискаше и тя тръгна отново, една част край лодката, а друга под лодката. Погледнах над "змея" и видях сенките на големи риби. Изкрещах на колегата, въодушевлението растеше, та това е риба, рибата е до нас, а ние безпомощно ръкомахаме, викаме, тропаме и не можем да я изплашим, за да влезе в мрежите. Нямахме дори камъни, фенерче, извадихме греблата и започнахме да удряме по-водата. А рибата отмина спокойно, сякаш отиваше на празника на Нептун в ММЦ.
Колегата с дългите си ръце започна да изтегля мрежите, аз помагах на греблата.По едно време виждам нещо се показва от водата, колегата тегли, а то не свършва. Най-после се появи и опашката и грамадна риба се простря върху мрежите. Колегата се опита да я вземе, а тя така се разлудува че оплете всички мрежи така, че станаха неизползваеми за втора воля. Най-посля я укротихме. И така хванахме седем риби, по около осем кг. едната. Понеже главите на рибите бяха грамадни и не можеха да влезнат в очите на мрежите, те се хващаха със зъбите си за мрежите. Някои от тях преди да ги извади колегата над лодката, мръдваха с опашка, мрежата се скъсваше и рибата падаше шумно във водата. Разбрахте ли каква е рибата? Това бяха туруци, (около десет годишни паламуди), според килограмите. Идват в Черно море в ранна пролет, хвърлят си хайвера край Украинските брегове и когато рибките от него пораснат около килограм и водата през ноември  застудее, започват миграция си. А там, на Босфора турците го очакват с нетърпение и паламуда е толкова много, че някои го хващат и с голи ръце:) 
Когато се прибрахме на кея, отново настъпи сензация. Най старият и добър рибар тогава, бай Стоян Ургарито сподели, че торуци не е виждал поне от двадесет години, а такива големи много рядко се срещат. Писахме си по петдесет точки с колегата.:)  Днес мисля, че сме последните рибари в България, които са хващали турук. Ако от поне петдесет години някой рибар, или рибарски кораб е хванал подобна риба в Черно море, моля да се  обади.

                                                                        




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. djem - Хубави случки,
04.10.2013 00:25
с туруци....Странно, не съм виждала такива големи паламуди по магазините в Бургас.
Поздрави за постинга!
Увлекателен е, интересен,завладяващ!
цитирай
2. wonder - Дум-на раздумка и надслучкване чудно!
04.10.2013 00:27
Дум-на раздумка и надслучкване чудно!
"Узакма", "да го молараме", турук... Каква Аква инкогнита за столично чедо като мен!
Не вярвам да се обади някой, така че си единствен уловил такова чудовище! ;)))
цитирай
3. breeze - Благодаря Ви, djem, за зареждащите думи!
04.10.2013 10:59
Колебаех се дали да продължа.:)
цитирай
4. breeze - wonder, а Вие от нищо правите нещо!
04.10.2013 11:10
С Вашите думи, моите случки биха политнали...Бум! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: breeze
Категория: Политика
Прочетен: 230663
Постинги: 165
Коментари: 65534
Гласове: 8066
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031