Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2019 20:21 - ДИКТАТУРАТА НА МЕДИИТЕ
Автор: djani Категория: Политика   
Прочетен: 7810 Коментари: 9 Гласове:
15

Последна промяна: 14.01.2019 20:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                            ДИКТАТУРАТА НА МЕДИИТЕ

 

image 

Думата „медия”, или „масмедия” изобразява съвременната съвкупност от средства за информация – печат, радио, телевизия, интернет. Функциите им обаче днес са излезли извън пределите на разпространение на информацията. Те вече образуват нова, особена сфера на съвременното ни общество, със свои правила и закони на съществуване. След Втората световна война се извърши грандиозен и качествен скок, превърал ги в една от най-важните сфери на обществения живот. Същността му е колосалния количествен скок в съставните елементи на медиите, техническото и професионалното им усъвършенстване, изобретяване на нови средства, възникване на тесни връзки помежду им и разширяване сферата на дейността и ролята им в обществения живот. „Четвъртата власт” е информация и дезинформация, апологетика и критика, в служба, или в опозиция на властта, в проповед на морал, или  обратно на разврат, в просвета или в оглупяване, в брорба за идеи и интереси, или в противопоставянето им, или с две думи са квинтесенция на обществения ни живот.

В световен мащаб медиите се състоят от десетки хиляди учреждения, организации и фирми, в които са организирани стотици хиляди техни труженици. Те привличат за участие в работата си милиони хора от всички социални слоеве. Медиите са най-могъщия инструмент във формиране на чувства, вкусове и обществено съзнание в желаното от тях направление на огромната им аудитория. Те са цяла институция, осъзнала силата и значимостта си и използваща  целия си инструментариум за налагане властта си. Формално не съществува единен център за управление на медиите. Но фактически те функционират така, като че ли ги ръководи невидимата ръка на отдел „Агитация и пропаганда” на ЦК на ПАРТИЯТА. Тази ръка е невидима и данни за нея рядко се публикуват. Тя се направлява от сравнително тесен кръг политици, техни съветници, бизнесмени, политолози и журналисти, подаващи направляващи сигнали за съгласуване дейността и политиката на медиите. Опитните медийни мениджъри, съобразно с получените сигнали предугаждат и дори изпреварват наложената им от „висшата инстанция” линия на поведение. И веднага е поставена в готовност за изпълнение на поръчката в духа на дадените указания огромната армия на изпълнителите. Този механизъм е скрит и неуязвим за нападки отвън.

Медиите са станали такива, каквито ги изисква обществото и каквито могат да бъдат възможно такива. Нелепо е да ги виним във очевидните им недостатъци, игнорирайки това, че тези им недостатъци имат не по-малко търсене, отколкото достойнствата им. И какво да считаме за недостатъци? С какви критерии да оценяваме медиите? Та те изпълняват функциите си много по-добре от различните социални институции. Но, не от гледната точка на разни моралисти, ратуващи за някаква справедливост, а от гледна точка на обработка на хората в нужния за обществото дух и удоволетворяване потребността им точно от такава продукция, съобразно разума и чувствата им. Функциите и качествата на медиите са многообразни, така че при желание да имат характеристики, както положителни, така и негативни, опирайки се на достоверни данни. Медиите вече не са събирачи и разпостранители на информация, а нейни производители, контрольори и властници. Те имат своите мощни и професионално подготвени за това кадри. В тяхно разпореждане са всички, имащи касателство към информационния поток. Формират информацията по своите си правила, придават и вид, съобразно интересите си.

Медиите са вътре във всички сфери на обществото – политика, икономика, култура, наука, спорт и в ежедневния бит. Те не само оказват влияние върху ума и чувствата ни. Те упражняват власт над нас, при това ВЛАСТ ДИКТАТОРСКА. Тази власт се упражнява по много канали. Медиите буквално приковават вниманието на хората, предоставяйки им информация за развлечения и светски сплетни, скандали и сензации. За това разполагат с неограничени средства, най-съвършени технологии и отработени методи. Невъзможно е да се пресметне колко полезно за себе си време хората губят, четейки вестници, слушайки радио, или пред екраните на телевизорите и мониторите на компютири, лаптопи и смартфони. Никоя религия не може да се похвали с подобна аудитория. Човек може да потребява продукцията им сам в къщи, в транспорта и дори в процеса на работа.

Телевизиите приковават вниманието на милиони зрители, спирайки ги да излязат извън дома си и формирайки ги в подконтролна маса. Също така контролират и направляват цялата интелектуална и творческа дейност на обществото, създават публичност на творците, подбират ги и им дават оценка. Медиите си присвоиха функцията на публични съдии на произведенията на изкуството и културата. Те определят какви личности, моди и идеи да се допуснат на арената им. Не ума, или гениалността на творците, а отношението на масмедиите към тях определят мястото им. Те са в състояние да възвеличаят нищожното и бездарното и да не допуснат в живота талантливото, или великото, ако не съответствата на политиката им. Друг важен канал на всевластието им е, че дават трибуна на политиците и са арена на политическите им „спектакли”. Те раздуват и същевременно използват безграничното тщестлавие е его на политиците. Те оказват съдбоносно влияние върху политическите им успехи и провали. Без тяхното участие са вече немислими изборните кампании, парламентарните баталии, международни срещи, визити, изявления, демонстрации, протести и всякакви други обществени мероприятия. Медиите са концентрирали в себе си общественото мнение на гражданското общество, ставайки негов рупор и едновременно лишавайки го от самостоятелност. Обществото намери в тях своята сила, отстъпвайки им  своята самостоятелност, независимост и власт.

Критиците на медиите обръщат внимание на това, че те са във владение на сили, които ги ползват като свои оръдия. Но, това съвсем не е същността на нещата. Медиите може да принадлежат на държавата, на частни лица, обществени организации, корпорации и банки. Могат да бъдат използвани от едрия капитал, правителството, разни клики и групи. Но, това не ги лишава от ролята им, която имат в обществото и в системата на трайните му феномени. Тази роля им позволява да диктуват волята си дори на тези, които ги манипуларат като техни стопани. Тези които се считат за техни собственици и началници са принудени да се подчиняват на същите усливия, благодарение на които манипулират и господстват над медиите. Тук има сговор и дележ на властта между повече, или по-малко равни сили по силата на сговор, а не на господство и подчинение.

Медиите са безликото божество на съвременното общество, на което се прекланят дори и тези, които се считат за техни стопани и господари. Медиите са социален феномен, концентриращ и фокусиращ в себе си индивидуалната  сила на зрители, слушатели, читатели, учени, артисти, идеолози, политици, спортисти и прочие. Те са колективна власт, явяваща се за всички тях и поотделно като абсолтна власт. Дори силата на църквата през епохата на феодализма не може да се мери с нея.

Благодарение на медиите всички хора имат информация за всичко, случващо се по света. Информация в ярки цветове, развличаща и занимателна, добре обработена, подбрана, пригодена за консумация без усилия и най-вече без размисъл. Задачана и е да задръсти до отказ мозъка на хората, за да не остане място за нищо друго и да отпадне необходимостта да мислим самостоятелно. Да посее в съзнанието ни такъв хаос, в който да не можем да се ориентираме. Да набият в мозъка ни клишета, празни образи, фрази, съблазни и поведение. Да се премахнат всякакви табута, да се премахнат изработените през вековете форми на нормален и здравословен живот, да се подменят висшите достижения на културата с масова псевдокултура, да се опростачи и стандартизира общественото съзнание.

 В резултат на всичко това, в сферата на идеите в съвеременноста ни се е наложила ситуация, при която много теоретици и апологети на модерността считат, че в криза е цялата система за възпитание на човека. Причина за това е отстъплението от принципите на морала, а изхода е отново да се приучват към тях. Но реално вече е настъпил прелом, от който не може да ни избави вече никакъв морал...

 

СВЕТОСЛАВ  АТАДЖАНОВ

Djani.blog.bg




Гласувай:
15


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - Остава да се каже САМО ЕДНО
15.01.2019 00:30
Има медиен МОНОПОЛ на световните банкстери. Плурализмът на малките медии и сайтове, и левите автори, са само ПАРАВАН на тоя МОНОПОЛ.
И аз съм микрон от паравана.
Лека нощ.
цитирай
2. apostapostoloff - Никой не чете вестници,
15.01.2019 09:55
никой не вярва на телевизията, защото хората разбраха, че телевизията е досадна и скучна библия на идиота.

Никаква диктатура няма тук, медийте отдавна са за кашмер. Те са ялова работа, слаба ракия.
цитирай
3. djani - Монопола на големите е до известна степен свобода за малките...
15.01.2019 12:21
krumbelosvet написа:
Има медиен МОНОПОЛ на световните банкстери. Плурализмът на малките медии и сайтове, и левите автори, са само ПАРАВАН на тоя МОНОПОЛ.
И аз съм микрон от паравана.
Лека нощ.

А множеството "микрони", могат да катурнат Макрона. Това се осъзнава и на макроравнище, като именно за това е борбата...
цитирай
4. djani - Силата на инерцията и навика не са за пренебрегване...
15.01.2019 12:27
apostapostoloff написа:
никой не вярва на телевизията, защото хората разбраха, че телевизията е досадна и скучна библия на идиота.

Никаква диктатура няма тук, медийте отдавна са за кашмер. Те са ялова работа, слаба ракия.


Ако не е диктатура, за какво е целия този зор на управляващите да зомбират електората. Освен чрез медиите вече се прилагат и нови психотронни технологии, те са друго ниво. За това и всеки втори вече е почти психясал и изтерясал.
цитирай
5. krumbelosvet - След всеки бунт във франция, от Марсилезата насам,
15.01.2019 12:32
положението се е влошавало и франция е пропадала. До сегашното най-жалко състояние - раждат се повече НЕфренчета...
цитирай
6. milady - :-)))) най- нормален Еволюционен процес../изгаряне на гумното..
15.01.2019 12:47


а, ти, какво очакваше,джани..
всички, да преминат през Ситото,ли?
колко са умни, добри и щедри,като теб и мен..и Баба Во!!
я, се огледай по-добре...
вода има за всички, и за никой ,лично аз ..няма да плача..
поздрав!
цитирай
7. djani - Бунта е успешен само, ако...
15.01.2019 20:49
krumbelosvet написа:
положението се е влошавало и франция е пропадала. До сегашното най-жалко състояние - раждат се повече НЕфренчета...


доведе до промяна. Все още не се вижда такава...
цитирай
8. djani - Нещо, еволюцията...
15.01.2019 20:51
milady написа:


а, ти, какво очакваше,джани..
всички, да преминат през Ситото,ли?
колко са умни, добри и щедри,като теб и мен..и Баба Во!!
я, се огледай по-добре..
.
вода има за всички, и за никой ,лично аз ..няма да плача..
поздрав!

върви наопъки, т.е. надолу. Горкия Дарвин...
цитирай
9. krumbelosvet - Аз май казах,
15.01.2019 21:24
че френските бунтове ВИНАГИ са водили до ЛОША промяна. Да припомням ли свалянето на последния ИСТИНСКИ държавник на Франция Дьо Гол през прословутата 1968г.?
А Макиавели преди 500 години е писал, че и могъщи държави са загивали от СЪВСЕМ МАЛКИ промени. А новите ни учители постоянно искат реформи та реформи, като че ли някой знае кви точно. То, да развалиш къща и да построиш колиба, също е реформа...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3230052
Постинги: 904
Коментари: 3355
Гласове: 4663
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031